Monday, February 7, 2011

Pengalaman di hospital...

BELUM...
Aku belum bersalin lagi..

Pergh, punyalah nervous sangat2 bila nurse dr klinik kesihatan suggestkan aku perlu masuk sepital.
Hmm..

1st Feb
- Lepas masuk barang dalam kereta, terus menuju ke Hosp. Bukit Mertajam
- Again, check bukaan dah 1 cm, tapi takde sakit2, cuma sakit pinggang.
- Salin baju pink tu, aku pun dpt katil
- Lengang gila sepital nih, 11 katil dlm wad, 4 orang je ada.
- Hubby pun kluar jap belikan jajan, milo, biskut untuk aku.
- Pastuh bila hubby dtg, comel je raga yang dia beli untuk bubuh barang2 tuh.
- Abang sangat sweet.. Mmmuaahh!!

Malam
- Doktor datang check, tanya itu ini..
- Aku punya sakit pinggang kejap ada kejap ilang
- Pelik.. contraction irregular, ari2 pun tak rasa.
- Blm nak bersalin nih, but still kene monitor jugak la..
- Baby inside okay je, golek sepuasnya seperti selalu

2nd Feb
- Abg dtg tengahari melawat
- Sakit pinggang melanda kembali.. nasib abang ada teman..
- Kawan dalam wad pesan cari2 la minyak, air selusuh.. bagi memudahkan bersalin.

Petang
- Aku terkejut ya amattt.....!!
- My MIL and brother in law datangggg...with hubby skali.
- Bawak minyak selusuh, air selusuh, telur ayam kampung, air teh O suam
- Haa... erk, MIl pesan, minum telur ayam kampung dengan air teh tuh..
- Kalau betul nak bersalin, terus sakit nak bersalin, kalau blm masa.. sakit2 akan ilang..
- Dengan kekuatan mental yang ada, aku hirup kan air bancuhan telur+teh O itu..
- Tidaaaakkkk!!! Korang mesti terbayang rasa kelazatannya kan.. uhuhuh

Malam
- Ibu aku tercayang pulak datang..
- Aku ceria + bersemangat...and siap request kat nurse and doc nak balik.
. - Aku tak sakit2 dah.. tapi nak tau doc kata ape..??
- Esok pagi aku akan dihantar ke hospital seberang jaya,sbb sana hosp. pakar..
- Hosp sana yg akan buat keputusan..
- Tak mauuu....

3rd Feb
- Seawal 8.30 pagi aku kena hantar ke Hosp Seberang Jaya.
- Siap disorong wheel chair padahal blh jalan elok je..
- Masuk situ pun sama, doc kata rahim dah terbuka 1cm, tak leh balik..
- Kena tahan 24 jam, kalau belum terbuka, nak masukan ubat kat anu tuh spy blh cepat buka jalan..
- Eiii.. mana boleh paksa2 kan, aku blm due, aku tak sakit.. geramnya...

Dkt sberang jaya, kurang skit kena monitor oleh nurse, CTG sekali je, check jantung pun sekali dua...

4th Feb
- Seramai 3 orang doktor pakar datang masuk bilik aku, dorang bincang2..
- Again i refuse masukkan ubat sbb tak sakit and belum due date..
- Okaylah, doktor semua setuju and check jantung baby, baby in good condition.
- If still no sign to deliver on 15feb nih, datang semula 24th feb..
- Yeah.. aku boleh balikkkk!! Terus call hubby suruh amik balik... suka nya!!!

Itu la pengalaman aku 4 hari 3 malam di sepital..
Okay la sepital gomen nih, nurse and doc semua baik.. ada yang cakap sbb ada GL so dorang layan la bebaik, entah lah..

Ramai kata, tunggu sakit bebetul baru pegi hospital..isk mana la nak tahu sakit betul tuh camna.. Bukannya kita penah rasa sakit bersalin..

Tapi lepas nih, boleh agaknya, sbb masa kat hosp, akak2 yang nak bersalin tuh tgk sangat2 kesakitan di bahagian2 tertentu.. so boleh dpt feel dah..camna tiba masa sebenar nak beranak..

6 comments:

nuruljannah sukhri said...

suspen.dear, i thought u dah selamat.lama x update ingatkan sibuk dgn baby...about a weeks to go..yuyu doakan semuanya selamat dan berjalan lancar..

psst ; habis kalo xde GL mcm saya ni, dpt layanan baik ke x eh?wisau pulak

Mrs Shareeda said...

to nuruljannah sukhri~
itu la pasal. satu kg sy semua pun saspen. hehehe
layanan konpem baik lah. saya tgk nurse layan patient lain semua baik2.
senyum je kat semua.. sabar je.. jgn risau.. dorang nih mesra kalau kita tanya apa2 pun..sy rasa untung juga dah merasa dok hospital and ada xprience. kira tak risau dah nak beranak kat situ.. hihi

nuruljannah sukhri said...

ye la, mmg ada untung nya jugak.at least dh merasa mcm mana duk spital.boleh tgk dan dgr pengalaman dr ibu2 yang fresh2 kuar labour room kan..nnt dh deliver jangan lupa update kat sini..

nur easy said...

sy pun kena telan telur ayam kg. tp dgn air kopi. xda perasaan sbb mmg dah sakit2 ;)

moga semuanya selamat ya nti ;)

Mrs Shareeda said...

To nuruljannah sukhri
sure will update and share stori tuuu..

To nur easy
kopi ke..sy ingat teh O je blh.
thanks..

♥♥relyza♥♥ said...

ouh..anor hari tu pun g spital. tp nasib tak kena tahan. sbb false alarm & ada kuar unknown air. blh plak unknown air kan. agagagaga