Friday, July 30, 2010

Rajin nye update...

Hari nih rasa rajin pulak nak update lagi. Bila baca-baca-baca semua older posting aku kat blog nih, tiba-tiba teringat betapa rajinnye zaman anak dara tu. Excited tak hengat nak kawin punya pasal..buat blog la.. stori preparation bagai.. Kemain lagik kan.. Heheh..

Bila kenang balik..rindunye zaman all the kecoh, the haru-biru, the carcamarba.. Aku rasa sangat power dapat meng-absord engergy ntah dari planet zargus mana waktu organize wedding sendiri.



And now.. dah sampai masa aku pulak kena penyakit 'buatan orang' nih. Eseh, buat saspen, buatan suami la.. pregnant la katakan.

Okaylah, saya ada soalan penting la untuk mummy to be di luar sana, kira tanya pendapat.

1. Pada minggu ke berapa anda semua membuat kad merah (kad ibu mengandung tu laa)
2. Nak jumpa bahagian mana, tanya ape, bagitau ape..?
3. Itu saje.. Plz..Plz..Plz.. kamu jgan nakal..ehh... Plz tolng jawab la eh

11 comments:

jefiedah said...

org pun rajin jgk le nak bg comment kat awk..rajin nak tulis kat blog org mmg le ade tak tak kuase lak tgn nie...
1.klu ikut doc hosp klang wife dia 6 wek lag dah g buat buku bb nie tap org tak buat lag sbb kinik org tu biase buat bla dah 5 mth (kinik private tau)
2.klu g kkm g tmpt ibu peknen n bb..kat ctu ckp je nak buat buku utk bb..(ko pemls yeh g je la kinik tu nant tanye le..kikikik)
3.klu btl tlg bgtau yeh..

ZulNurul said...

k,ni kite nye xprience plk yeh rid..as gomen seben..
1) kite th kite pregnant dulu sebulan pas kite kawin (usia baby time tu br 5weks). Ten kite wat buku merah 2weeks aft tat. Means baby dh 7weeks.
2) kite p je kat poliklinik kerajana je kat counter petanyaan tu, kite ckp "sy pregnant dan sy nk bulu merah".. Nurse tu trs bg no. Ten Q up..ten jumpa doc.. Doc isikan bukumerah. Ten kite trs checkup.. ten trs month to month (for d first 6mons)....ten week by week (for around 7-8mons)...ten twice a week time dh 9mons.. finaly msk laboroom. Hahah...push rid push..hehe
3) Tu jawapan tuk Ques awk n kite nye eprience tu bersalin di GH..Gomen kan..

Mrs Shareeda said...

To both..
memang de best sis dorang nih. i lantik u all be my sifu yeh.. hehe

~Mrs LaDy AnGeL vs DeViL~ said...

sy wat buku merah ms bb 12 weeks...means da 3 bln br hegeh2 nk wat...seb bek ahkak misi x marah...hihihi!!

ryy.han said...

bkn penyakit buatan org tp penyakit buatan bersama =p ihiks

1. sebaik2nya call klinik gomen yg nk pergi..untk mengelakkan buang masa dan mgkn kena sound ngan nurse..like myself call dia suh dtg 12 weeks ke atas (maybe dia nk yg dh lepas zon berjaga2 iaitu mis....). so sblm2 tu pi klinik biasa je

2. biasa klinik gomen bahagian klinik ibu & anak

ZulNurul said...

oh yeh...knp kite wat buku merah time baby dh 7weeks nurse kat poliklinik tu kata kite dh lewat ek?? conpius...rry.han kata nurse dia srh dtg around 12weks.. conpius..

Mrs Shareeda said...

To ~Mrs LaDy AnGeL vs DeViL~
ye ke.. tu la, klinik kat sberang jaya nih org kata start 12 weeks br leh wat. Tp belah pulau, kata 6 weeks dah leh.. konpius la..

To ry.han ~
ikot tempat kot kan. sbb ade area klinik yang 6 weeks dah terima, ada yang tunggu sampai 12 weeks

To ZulNurul
poli melaka dah terima kalau 6 weeks la tuh.. sbb tu dia kata awak lewat.. lain2 prosedur kot kan..

jefiedah said...

dont get me wrong yeh...reason nape sy g private kinik sbb gov kinik takde bukak 24/7 n ssh nak g utk sy yg tak tntu mase nie...n kat nie (shah alam) takde kinik gov n klu ade pun kat kj so ssh le...

ryy.han said...

hehe even sume tu gomen tp sume lain2 arahannya...maka baik kita ikut jela (sbb tu call dl tnya)...xyah konpius2
agaknya yg terima lps 12 weeks sbb poliklinik yg ramai sgt org (so nk mengurangkan load bg org yg dh 12 week ke ats dtg)..tu assumptions je

ZuklNurul said...

oh...lain2ek even gomen...tak fhm..nape tak standardise kn je ek...
pape pun...semoga sume selamAt yeh...

iedayah said...

almk..xde xperience lor plak..wateva it is,dear..jg dri u n baby leklok..=p..